Dental İmplant Nedir? Faydaları Nelerdir?

Writer Come2Care 07.06.2022

Gerçek gibi görünen ve doğal dişin işlevini gören kalıcı protez dişlerin yerleştirilmesi dental implant prosedürü olarak adlandırılır. İmplant tedavisi ağrısız olacak ve ömür boyu sürecek şekilde tasarlanır. Alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından gerçekleştirildiği sürece son derece güvenli ve başarılı bir işlemdir.

 

Dental İmplant Nedir?

Dental implant tedavisi son dönemlerde sıklıkla uygulanmakta olup “İmplant nedir” ve “İmplant ne demek?” sorularının yanıtları bu tedaviden yararlanması gündeme gelen hastalar tarafından merak edilmektedir.

Dental implantlar ağızdaki eksik diş/dişlerin tamamlanması amacıyla uygulanan en popüler ve ideal tedavi süreçlerinin başında gelir. Dental implant temelde diş kökü görevini üstlenmesi için diş eti çizgisinin altındaki çene kemiğine cerrahi olarak yerleştirilir. Yerleştirme işleminden sonra doğal bir diş görünümünün sağlanması için implantın üzerine kron takılır.

Dental implant 3 ana bölümden oluşur: implant, abutment ve kron. İmplant kemiğe gömülü, titanyumdan yapılmış vida benzeri bir yapıdır. Dental implant tedavisinde kemik, osseointegrasyon olarak bilinen doğal bir süreç sonucu implantla kaynaşır. Geleneksel implantlar hastanın çene kemiğine gömülür. Bununla birlikte hastanın üst çenesinde ciddi düzeyde kemik kaybının olduğu durumlarda geleneksel implantlardan daha uzun olan Zigomatik implantlar kullanılabilir.

Abutment protez dişleri implanta sabitleyen bir konektör yani bağlayıcı olarak tanımlanabilir. Küçük bir vida, protezin sıkı bir şekilde tutulması için abutmentin içinden geçer. Abutmentler genellikle protezin eğimli bir implant üzerine doğru bir şekilde yerleştirilmesine izin verecek şekilde açılı konumlandırılır.

Kron, doğal dişler gibi görünecek ve güçlü olacak şekilde tasarlanır. Laboratuvarda her bir hasta özelinde tasarlanırlar.

 

Dental İmplant Avantajları Nelerdir?

Dental ne demek”, “Diş implant nedir” ve “Dental implant nedir” sorularının yanıtlarını alan bireyler genellikle dental implant uygulamasının kendilerine sağlayacağı avantajları öğrenmek isterler. İmplant diş doğal dişler gibi görünür ve doğal dişler gibi davranarak diğer restorasyonlardan çok daha fazla güç ve fonksiyon sağlar. Dental implant, doğal bir kök gibi çene kemiğine sıkıca sabitlendiğinden takma diş stabilitesinden fazlasını verir.

 

Beyaz Dişler ve Muhteşem Görünüm

Dental implantlar sayesinde tamamen doğal bir görünüm elde edilebilir. Kronlar diş eti çizgisine aynı hizada oturduğundan gerçek dişler arasında fark edilemez. Ayrıca renk seçimi de doğal diş rengiyle uyumlu olacak şekilde yapılabilir.

 

Beyaz Dişler ve Kusursuz Özgüven

Ağızda bir ya da daha fazla sayıda dişin eksik olması kişinin öz güvenini olumsuz yönde etkileyebilir. Eksik dişlere sahip olan kişiler gülümsemekten ve konuşmaktan kaçınabilir veya gülümseme ya da konuşma sırasında ağzını kapama ihtiyacı hissedebilir. Takma diş kullanan kişiler gülme ya da konuşma sırasında takma dişlerinin hareket edeceğinden endişe edebilirler. Diş implantları çene kemiği tarafından yerinde tutulur ve hareket etmezler. Bunun sonucunda kişi gülümseme ve konuşma sırasında kendisini tamamen rahat hissedebilir.

 

Ağız Sağlığı İçin Faydalı ve Dayanıklı

Diş kaybının en olumsuz yanlarından biri eksik diş bölgesinin çevresindeki kemik kütlesinin zaman içinde kaybedilmeye başlanmasıdır. Bu durum, kemiğin güçlenmesini teşvik edecek bir kök olmamasından kaynaklanır. Çene kemiğine implant yerleştirilerek osseointegrasyon adı verilen bir süreçle yeni kemik büyümesi uyarılır ve gelecekte oluşabilecek kemik kaybının önlenmesine yardımcı olunur.

Dişlerin eksik olması halinde oluşan kemik kaybı sonucu ağız çevresinde çökük ve yaşlanmış bir görünüm ortaya çıkabilir ve tüm yüz yapısı etkilenebilir. Diş implantları çene kemiklerini güçlü tutmaya ve yüz yapısını korumaya yardımcı olur.

 

Yemek Yemede Kolaylık

Dental implantların stabil hale gelmesiyle birlikte bireyler normal bir şekilde yemeye ve içmeye başlayabilirler. Protezlere oranla çok daha üstün bir deneyim sunan diş implantlarında özellikle yemeklerden sonra yapıştırıcı kullanılması gerekmez. Temizliği diş fırçası ve diş ipi kullanımı ile konforlu bir şekilde tamamlanabilir. Ağız çatısını kaplayan herhangi bir unsur olmadığından tat alma duyusunu engellemez. Güvenli bir şekilde sabitlendikleri için yemek yerken kaymazlar. Tam çiğneme gücüne sahip olan diş implantlarında yemek yerken rahatsız edici bir tıklama sesi meydana gelmez.

 

Sağlam Diş Kökü

İmplant çene kemiğine yerleştirilerek doğal bir diş kökü görevi gördüğünden son derece sağlamdır. Bu sayede tam çiğneme gücünün geri kazanılmasını sağlar. Pek çok hasta implant diş ile doğal dişleri arasındaki farkı ayırt edemez. Bu nedenle implantlarla normal bir şekilde yemek yiyebilir, implantlarını fırçalayabilir ve diş ipi kullanabilirler.

 

İmplant Tedavisi ve Başarı Oranı

İmplant tedavisi genellikle %95 ila %98 civarında; son derece yüksek başarı oranlarına sahiptir. Bununla birlikte implant tedavisinin başarılı olması; tedavi sürecinin doğru bir şekilde planlanması, uygulamayı gerçekleştiren diş hekiminin uzmanlığı, kaliteli malzemeler kullanılması, hastanın genel sağlık durumu ve implant tedavisi sonrası süreçte hastanın yaşam tarzı alışkanlıkları gibi farklı etkenlere bağlıdır.

 

İmplant Tedavisi Nasıl Başlıyor?

İmplant tedavisine başlanmadan önce hastanın ağız ve diş sağlığı ile implant tedavisine uygunluğu değerlendirilir. Bu noktada implant uygulaması yapılacak olan bölgenin kemik yoğunluğu, kalınlığı ve yüksekliği çok önemlidir. Çünkü bu etkenler implant tedavisinin başarısını doğrudan etkilemektedir. Eğer bölgedeki kemik yapısı yeterli değilse ilk olarak uygun tekniklerle kemik oluşturulur.

Hastanın implant tedavisine uygun bulunması halinde tedavinin uygulanacağı bölgeye lokal anestezi yapıldıktan sonra implant kemikte hazırlanan yuvaya yerleştirilir. İmplantın üzerine vidalar yerleştirilerek iyileşme sürecinin tamamlanması beklenir. Bu süreçte implant çene kemiğiyle tam olarak kaynaşmalıdır. Böylece çiğnemeyle oluşacak basınca karşı dayanıklılığı sağlanmış olur. İyileşme sürecinin tamamlanmasının ardından, kişi özelinde hazırlanmış olan kronlar implantların üzerine yerleştirilir.

 

İmplant Tedavisi Acı Veriyor mu?

İmplant tedavisi lokal anestezi altında yapıldığı ve uygulama bölgesi tamamen uyuşturulduğu için tedavi sırasında acı hissedilmez. Bununla birlikte implantın çene kemiğine yerleştirilmesi sırasında diş etlerinde ve komşu dişlerde deformasyon oluşması riski bulunduğundan geçici olarak implant sonrası ağrı hissedilebilir.

BOOK YOUR FIRST CONSULTANT TODAY